Tartar od rajčice – Jasmin Hajrula

ezadar.hr – Janez Bratovz: Kralj preciznosti i izvedbe fine dininga u Zadru
23/02/2019
Steak od kelja – Jasmin Hajrula
04/03/2019
Rajčice:

Rajčice lagano sa svih strana zarežemo te ih blanširamo u vreloj vodi dok koža rajčice se ne počne odvajat. Rajčice ogulimo. 3 rajčice narežemo na sitne kockice a druge 3 očistimo od sjemena i "srca" te ih naražemo na kockice i spremimo u hladnjak. Na lagano zagrijanom ulju propirjamo polovicu kapule koju smo lijepo sitno narezali. Kada je kapula "uvenula" na nju dodajemo fino sjeckani češnjak i rajčicu na kockice sa "srcem". Lagano izmješamo i pirjamo dok tekućina ne ishlapi. Kada tekućina ishlapi dodajemo žlicu smeđeg šećera te promješamo i pustimo da se lagano karamelizira. Kada smo dobili karamelizaciju deglaziramo rajčicu sa pola decilitra bijelog acheta balsamica te pustimo da ishlapi. Nakon što je ishlapio dodajemo pola decilitra vode te izmješamo. Ovaj postupak ponovimo dva puta u krug dok ne potrošimo acheto balsamico. Pred sami kraj dodajemo sitin timijan koji cemo smrvit prstima ili nasjeckat nozem te pustimo jos 2 minute da kuha. Na kraju začinite sa solju i paprom te dodajte još šečera po želji. Cilj je izbacit što više tekućine te dobit đem od rajčice. Kada ste dobili "đem" štapnim mikserom ga izblendajte ali lagano. Ne sve..


Ulje bosiljka - peršin:

Zakuhajte malo vode sa "vrhom" noža sode bikarbone. Svježe listove bosiljka i peršina izblanširajte cca 30 do 40 sec te ih ubacite u ledenu vodu. Dobro ih posušite te ih dodajte u menzuru sa 1 dcl biljnog ulja. Blendajte ih u mikseru ili sa štapnim mikserom cca 2 min ili dok ne dobijete željenu jačinu ulja. Ako imate dobar blender tipa "nutribullet" onda je dovoljno cca 2 min.

Mrkva:

Mrkvu nasjeckajte što finije na trakice ili po željenom obliku. Zakuhajte navedene sastojke sve zajedno te prelite preko mrkve. Pokrite sa prozirnom folijom te spremite u hladnjak na 24 h.